Ron Quorhum XO Solera

Art.nummer 9024830

Pris exklusive moms Se prislista

Storlek 500 ml

Varukategori Rom

Smaktyp

Producent Oliver & Oliver

Land Dominikanska Republiken

Region

Alkoholhalt 43%

Smakbeskrivning

Nyanserad, kryddig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av rostade hasselnötter, apelsinchoklad, dadlar, kaffe och arrak.

Serveringstips

Avec, chokladdesserter, utmärkt i cocktails och drinkar där uttalad rom-karaktär önskas

Övrigt

Oliver & Oliver, baserat i Dominikanska Republiken, är ett litet traditionellt företag med rötter i Spanien med mycket gott internationellt rykte. Grundat under 1800-talet då spanjoren Jaunillo Oliver emigrerar till Kuba som spansk soldat. Efter avslutad tjänstgöring börjar han odla tobak och sockerrör för att sedan producera rom, men flyr revolutionen till Dominikanska Republiken. I början av 1980-talet återupptar en medlem av familjen Oliver verksamheten. Oliver & Oliver producerar kubansk rom enligt den spanska solerametoden. Sedan 1997 har man valt att renodla verksamheten och fokuserar på tobaksodlingarna, för cigarrer, och romtillverkningen men sockerrören till de mahognyfärgade dropparna hämtas fortfarande lokalt.

I huvudsak skiljer man på tre stilar rom. Den brittiska, franska och spanska där de förstnämnda är torrare i stilen. Fransk rom framställs oftare på sockerrörssaft och lagras på cognacsfat medan den och brittiska och spanska lagras på bourbonfat och görs av sockerrörsmelass. Kubansk rom ansluter sig till den spanska stilen vilket ger mer avrundad , karamellig smak med mer uttalade arrakstoner.
Solerametoden är utvecklad i Spanien och används ofta för sherrylagring. Solerasystem kan i korthet ses som en pyramid av fat. När ny rom fylls på gör man det i översta ”våningen” och en tredjedel av fatens innehåll förs över till fatvåningen under. Proceduren upprepas ner till bottenvåningen varifrån buteljeringen sker. Eller har skett är väl mer korrekt, annars hade det ju varit svårt med utrymmet i faten. En solera kan ha varierande antal våningar, fyra- fem eller mer är vanligt, där varje våning kan sägas vara en ”årgång”. Och, en sherryproducent eller ett destilleri har ofta flera soleror samtidigt, startade vid olika tidpunkter. Åldersangivelsen på buteljen är alltså ingen exakt lagringstid utan när soleran påbörjades och åldern på ”startspriten”. Systemet är arbetskrävande men värt besväret eftersom resultatet blir av jämn kvalitet och dessutom mycket komplext och nyanserat då det får litet karaktär från varje våning.