Michter’s US1*Single Barrel Rye

Art.nummer 9047372

Pris exklusive moms Se prislista

Storlek 700 ml

Varukategori Bourbon

Smaktyp

Producent Michter's American Whiskey

Land USA

Region Kentucky

Alkoholhalt 42,4%

Smakbeskrivning

Fyllig, något kryddig med toner av citrus, cederträ, smörkola och svartpeppar bakom rökig fatkaraktär

Serveringstips

Ren, möjligen med en isbit eller som cocktailingrediens

Övrigt

Historiskt sett var Rye-whiskey ursprungligen vanligast i nordöstra USA och i synnerhet Pennsylvania och Maryland förknippades med den. Förbudstiden 1920-33 gjorde att Rye till stora delar försvann och endast ett fåtal producenter fortsatte tillverkningen. Sedan 60-talet tillverkas nästan all Rye i Kentucky. Rye ligger Michter’s extra varmt om hjärtat eftersom de med en smula frikostig tolkning har anor från Pennsylvania. De gör sin Rye ”Single Barrel”, när varje enskilt fat buteljeras för sig, något bara noggranna och kunniga vågar eftersom det inte lämnar utrymme för misstag. Det absolut vanligaste är att man blandar whiskyn från olika fat för att få så jämn kvalitet som möjligt. Reglerna för tillverkning av Straight Rye är desamma som för Bourbon. De måste lagras under minst två år på nya fat av kolad amerikansk vit-ek. Andelen av huvudråvaran till mäsken, majs för Borurbon råg för Rye, måste ligga mellan 51-80 %. Jämför man de bägge kan man generellt säga att Rye ofta upplevs som litet pepprigare och robustare i stilen. Sedan 90-talet har intresset för Rye långsamt men säkert vuxit. Främsta anledningen till det är generell kvalitetsökning där mer hantverks-inriktade destillerier gått i främsta ledet. Att klassiska cocktails som Whiskey Sour, Manhattan och Old Fashioned, med Rye i originalrecepten, har en renässans gör inte saken sämre.