Michter’s American Whiskey

Kentucky är för utomstående mest känt för kyckling serverad ur papphink av en gubbe i för stor hatt och The Louisville Slugger. Men viktigare än fastfood och baseball-slagträn är att i delstaten framställs en tredjedel av all amerikansk Whiskey och Bourbon. Ett flertal av de största har högkvarter här och här finns fler bourbon-fat än invånare. Vid sidan av de stora aktörerna har alltid funnits kvalitetsproducenter med småskalig produktion. Kvalitetsmarkören och inneordet är ”Small Batch”. Enkelt uttryckt destillerar man ett kok i taget i kopparpannor. Vanligast är det mer industriella att destillera i ett konstant flöde (continuos still). Effektivt men resultatet är neutral bas-sprit utan särskild karaktär. Small batch har aldrig försvunnit. Däremot har det varit ur mode. Men med växande kvalitetsmedvetenhet är intresset bland dem med dragning åt potent distinkta smaker åter hetare än sommarsolen över Bluegrass.

Tänjer man på begreppen har Michter’s anor tillbaks till 1753. Då hette destilleriet Shenk’s, låg i Pennsylvania och whiskeyn sägs ha favoriserats av George Washington. Några ägar- och namnbyten, och en förbudstid, senare fick destilleriet sitt nuvarande namn på 1950-talet. En ägare slog påhittigt ihop namnen på sönerna Michael och Peter. Dessvärre var kvalitet inte nog. Som hela whiskeyindustrin led Michter’s under åttiotalet av nedgång och gick i graven.

Men kvalitet är seglivad. Några som vägrade glömma och bestämde sig för att göra något var Joseph Magliocco och Richard Newman. Under nittiotalet återupplivade de märket. Bägge hade beundrat Michter’s och sörjt försvinnandet. Magliocco kände till Michter’s från yngre dagars härjningar och sedan han för att finansiera juridikstudier jobbat som bartender. Newman i sin tur hade efter tjänstgöring i marinkåren gjort karriär i whiskeyindustrin. För National Distillers ansvarade han för Old Grand-Dad, Old Taylor och Old Crow. Om ansvaret innefattade något ”New” är höljt i dunkel. Därefter var han ordförande och CEO för Austin Nichols som gör Wild Turkey.

Marknads- och styrelseerfarenheter och god smak räcker långt men inte hela vägen. Man måste kunna hantverket. Därför var det naturligt att flytta till Kentucky för tillgång till de mest erfarna människorna och bästa råvarorna. Här uppfördes ett nytt destilleri i Shively. Med målet att göra bästa möjliga whiskey finns inga genvägar och bara grundligt kunnande är gott nog. Med tre destillatörer med tillsammans nära hundra års erfarenhet av hela tillverkningsprocessen- från sädesfält till tunnbinderi och hur faten bäst används har Michter’s expertis i överflöd. Hur faten hanteras och behandlas och whiskyn lagras är helt avgörande för kvalitet och särprägel. Så mycket som 60-70 procent av whiskeys karaktär kommer av fatlagringen. Master Distiller, Willie ”Dr. No” Pratt, har mer än fyrtio års yrkesvana och är specialist på fathantering och lagring. Smeknamnet har han fått av Michter’s säljare för sin hårdnackade vägran att buteljera innan han anser whiskeyn på topp även om det innebär att den säljs äldre än vad som anges. Utöver det insisterar han på att whiskeyn ska lagras i värmeväxlade lagerlokaler. Värmeväxling, när lagringstemperaturen skiftar med korta intervall, gör att ekfatens porer expanderar och krymper snabbt och låter whiskeyn ta åt sig mer smak. Nackdelen är att avdunstningen ökar och ”Änglarnas andel” blir större. Fördelen är en smakrikare dryck vilket gör det värt det.

Produkter

Namn
Typ
Land
Region
Namn: Michter’s US1*
Typ: Bourbon
Land: USA
Region: Kentucky
Namn: Michter’s US1*
Typ: Bourbon
Land: USA
Region: Kentucky
Namn: Michter’s US1*
Typ: Bourbon
Land: USA
Region: Kentucky
Namn: Michter’s US1*
Typ: Bourbon
Land: USA
Region: Kentucky