I fokus: An Otter Brewery – kontemplation och påkostat
An Otter Brewery är vintern 2020 det nyaste projektet i den svenska craft beer-världen. Med en debut 7 december på Systembolaget har Helsingborgsbryggarna Magnus Svensson och Anders Nilsson slagit an tonen till något mycket lovande.
Svensson och Nilsson är redan relativt kända genom sitt Benchwarmers Brewing, startat 2016. An Otter är en fristående verksamhet, inom Benchwarmers väggar.
– Under tolv år med craft beer, bland annat flera år hos BrewDog och de senaste åren med Benchwarmers har den här idén växt fram, och nu var det helt enkelt dags, säger Magnus Svensson till CaskSweden.se.

An Otter Brewery handlar om att Magnus och Anders ville koncentrera allt kunnande de har samlat på sig under åren inom modern craft beer – framför allt den amerikanska och brittiska inriktningen – och omsätta det i extra vågade och påkostade brygder. Inte vågade i meningen chansartade, utan tvärtom, brygder med precision och utan kompromisser med recept och råvaror.
– Där Benchwarmers också måste tänka på att nå en bred publik och att brygga volymer för att betala hyran, kan An Otter slösa och satsa friskt, på Benchwarmers bekostnad, berättar Magnus vidare.
Recepten behöver få tid på sig, inget förhastat ska släppas från An Otter. Råvarorna får kosta och resultaten ska medvetet sikta högt upp på UnTappd-rejtingen. Därför satsas det första året på heta craft can-stilarna New England IPA och Fruited Sours. Ja, även för att de ligger Magnus och Anders varmt om hjärtat.

De har börjat med vardera tre neipor och tre surisar, där vi tar i extra med råvarorna. Första testbrygderna på An Otter Sour gjordes redan i somras. Det är ett Berliner Weisse-recept jäst dels med hallon och dels med passionsfrukt- och mango.
– I september gjorde vi en tredje sour, en gose jäst med mängder av svarta vinbär, hallon och blåbär. Den kändes som vår bästa kandidat till Systembolaget. Men alla sex batcher vi släppte på vårt tap room och på några fler krogar fick snabbt bra betyg av ölnördarna, berättar Magnus.

Det finns något nästan anonymt och samtidigt stilrent hos An Otter. Det är inte tänkt att bli några reklamdrev eller att basunera ut ölen. De snarare smygs ut i begränsade mängder till ett urval av krogar. Magnus och Anders räknar med att de lyxigt bryggda ölen kommer att sticka ut och skapa en buzz av sig själva.
Även designen med idé från Magnus Svensson och förverkligande av Acne Design andas tillbakalutad och elegant stil.
– Vi var på resa i Japan häromåret och satt en dag och åt i Kyoto. Vi blev så impade av japansk elegans och noggrannhet att vi ville åstadkomma något i samma anda, i vårt nya ölprojekt som hade legat och grott ett tag. Där föddes också idén till logotypen, en utter tålmodigt gjord i origami, säger Magnus.
Namnet An Otter Brewery kommer från en ordlek med An Other, det vill säga både som ”ännu ett bryggeri” eller ”ett annorlunda bryggeri”. (An Utter Brewery låter ju också snarlikt, som ordlek.) Sen är ju uttern ett både rofyllt och lekfullt symboldjur.
An Otter DIPA blev annars ölet som först fick en något bredare publik på krogen. Den bryggdes i två versioner, rejält dubbeltorrhumlade med Citra/Nelson Sauvin respektive Citra/Galaxy. Med den tilltagna, fluffiga maltbasen och kvalitetsjästen från White Labs i Köpenhamn gjordes vågen i flera barer.
Versionen med Nelson Sauvin fick även en avkomling i form av An Otter IPA, helt enkelt en aning svagare (6 %) för att se hur det påverkade smaken, och voila! en fantastisk och luxuös New England IPA föddes.

Hur ser då framtiden ut för färska och redan heta An Otter Brewery?
– Vi vill vara ett gubben i lådan-bryggeri och inte sätta upp krav på antal öl och volymer. När vi har de rätta förutsättningarna och det rätta resultatet i bryggeriet, då blir det ett An Otter-öl. Vi räknar med en handfull nyheter under 2021.
– Hittills jobbar vi med tunga dipor och heavy fruited sours, men håller även på att smyga ut en ännu så länge hemlig pastry stout, berättar Magnus Svensson för oss på telefon dagarna före jul.
Enligt Andreas Seger på Nöjesguiden i Helsingborg har An Otter ”nailat” årets julöl med sin An Otter Sour Blackcurrant. Inte släppt som julöl, men väl i jultider gör den sig utmärkt till både varma rätter (gärna Janssons frestelse) och desserter (gärna fruktsorbeten till nyår).
Oavsett säsong så har våra skånska bryggarstjärnor fört in både kontemplation och kompromisslöshet i ett av Sveriges mest lovande craft beer-projekt inför 2021.
CaskSweden.se-red